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August 30, 1999

Board of Accountancy
2610 NW 43 Street, Suite 1-A
Gainesville, FL 32606

Dear Board Members:

Thisisto request your ruling on a question | have concerning independence under
Chapter 473.315 of the Florida Statutes and Rule 61H1.21.001 (1) (b) 1.of the Florida
Administrative Code. The circumstances surrounding my question are :

A Florida CPA firm, which isincorporated as a professional association, leases all
of its employees, including the shareholders, from a professional leasing
company.

The professional leasing company has requested that the Firm perform their
annual financial statement audit.

The Firms amounts to approximately 2% of the leasing company's total revenue.

The services provided to the Firm by the leasing company include: 1) payroll
processing including the handling of all payroll processing including the
handling of all payroll taxes and reports; 2) health insurance paid for by the
employee and the Firm; 3) a Section 125 cafeteriaplan; 4) a401(k) plan;
and 5) drug screening and "human resources” functions.

The Firm determines who is hired and supervises all employees. In addition, the
Firm determines who is terminated and sets compensation for all leased
employees.

There is no long term contract between the Firm and the professional leasing
company and the relationship can be canceled at any time.

The questionsis: Would the firm be considered independent under the



Rule cited above?

There is no commitment between the Firm and the professional leasing company
other than to write periodic paychecks for the Firm's employees and remit the
payroll taxes, and that arrangement can be remit the payroll taxes, and that
arrangement can be canceled at any time. It isnot atrue employer-employee
arrangement under Rule 61H1-21.001 (b) 1.but rather a vendor customer
arrangement. Although not specifically addressed in the rules, it appears that the
relationship described above would be similar to that outlined in Rule 61H1-
21.001 (7) relating to loans form financial institutions.

In the case above, the relationship is not material to either party and is conducted
through the normal course of the leasing company's business.

It is our opinion that the Firm would be considered independent in the situation
discussed above.

Y our answer to the above question will be greatly appreciated.
Very truly yours,

Gordon, Niles & Company, P.A.

Certified Public Accountants

T. Kipp Gordon, CPA



