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To Whom It May Concern:  

We are contacting you as the authorized representatives of a CPA.  The purpose
of this letter is to make a formal request for a written opinion from the Board of
Accountancy.  Pursuant to the procedures for requesting opinions from the Board of 
Accountancy, please consider the following information:

Statement of Situation:  What is the fiduciary duty, if any of an accountant to provide a
W-2 form requested by an employee when the accountant's client is the employer?  Does
the accountant require a release from the client to produce the W-2 form to the 
employer?  Does the accountant require a release from the client to produce the W-2 form
to the employee?  What consequences or liability does the accountant have or may incur 
in if  the client withholds giving the authorization to release the W-2 form to the 
employee?  

Citation to applicable law and rules:

In the pertinent Chapter 473 of the Florida Statutes Annotated, Sec. 473.316 reads
as follows:

"A communication between an accountant and his client is 'confidential' if it is not 
intended to be disclosed to third persons other than those to whom disclosure is in 
the furtherance of the rendition of accounting services to the client."

Conclusions drawn:

We believe that the W-2 form is not covered by the accountant-client privilege.

The W-2 can not be confidential because it is meant to be disclosed to the 
employee (as a third person) in the normal course of rendering services to the 
client or employer.



There appears to be applicable case law.  "Financial records and data which are 
not privileged in the hands to client cannot be shielded from discovery, deposition
or subpoena by transferring them to client's accountant."  Paper Corp. of America
v. Schneider, App. 3 Dist., 563 So. 2d 1134 (1990).

The employee has an economic interest in the accounting services the employer
uses and the employee may have a right to copy or inspect all documents used to  
generate the W-2 form.

We would appreciate greatly that you fax or send us the written copy of the 
opinion as soon as it is available.  Finally, if we must comply with additional 
information, please feel free to contact us at your earliest convenience.

Very Truly Yours,
Alfredo Lopez-Brignoni, Esq.


