EDWARD D. PATERNITI
CERTIFIED PUBLIC ACCOUNTANT

September 12, 2000

Ms. Martha Willis, Division Director
Florida Board of Accountancy

240 NW 76™ Drive, Suite 1
Gainesville, FL 32607

RE:  Request for Opinior/Interpretation of Chapter 473, F.S. and 61H1, F.A.C.
Dear Ms. Willis:
Facts:

| am alicensee who accepts a commission in connection with the sale of a product.
| hold appropriate licenses. | have clients who fit into one of the following three

categories:
1 Accounting and/or tax services only,
2. Financial planning services only (i.e. no accounting or tax services),
or
3. Both services.

Hypothetical Situation:

Mr. And Mrs. Smith have been referred to me for financia planning services only
(category number 2). My compensation for these servicesare limited soldly to
commissions in connection with the sale of products. The company that | am affiliated
with has recommended that the enclosed Accountant's Disclosure Statement be used to
notify clients of the compensation arrangements for the services.

Specific Questions:

1 Based on the hypothetical situation above, would the Accountant's Disclosure
Statement, signed by the client prior to beginning the engagement, comply with
Chapter 473.32.5, F.S. and 61H121.003(3) Commissions or Referral Fees?

2. Assuming that Mr. and Mrs. Smith are accounting and/or tax clients, would the
Accountant's comply with Chapter 473.3205, F.S. and 61H1-21.003(3)
Commissions or Referral Fees?

Citations:

Chapter 473.3205, F.S, Commissions or Referral Fees, states that "Any certified public
accountant or business entity that is engaged in the practice of public accounting and

that accepts acommission for the sale of a product or service to a client must disclose
that fact to the client in writing in accordance with rules adopted by the board.”
Furthermore, Rule 61H1-21.003,(2) Commissions or Referral Fees, states that "The CPA
must have an engagement letter signed by the client prior to beginning any engagement
for which the CPA will receive acommission. The letter must include complete details
of the financia arrangements involving compensation for the services rendered.”



Conclusions;

Based on the law and rules pertaining to both situations presented above, the
accompanying Accountant's Disclosure Statement, signed by the client prior to
beginning the engagement, would be in compliance with Chapter 473.3205, F.S. and
61H1-21.003(3) Commissions or Referral Fee.

Thank you for assistance and | look forward to your response.

Sincerdly,
Edward D. Paterniti, CPA



