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September 2, 1999

Board of Accountancy
2610 NW 43rd Street, Suite 1-A
Gainesville, Florida 32606

Board of Accountancy:

My name is Gary Richards, CPA.   I have a question concerning CPA ethics.  My revised 
request is entered under Chapter 473,F.S. and 61H1,F.A.C.  My request concerns CPA
advertising under chapters of the rules regulating certified public accountants, Reg. 
61H1-24.001.  The request is stated within the framework of your letter, so there can be 
no confusion.

All requests for opinions must be submitted in writing and contain the following 
information:

1.  A complete statement of the situation which must be hypothetical.  The Board
     cannot respond to requests regarding actual circumstances.  If the request 
     pertains to only a small portion of a large transaction which would impact the 
     situation presented, the entire transaction should be submitted.

If a person is both a CPA and an attorney and places a small "tombstone" advertisement 
in the local newspaper, advertising areas of legal practice such as "Divorce", "Taxes",
"Bankruptcy", "Wills & Trusts", "Corporations", etc. and listing the name of the 
individual, and the name of the law firm as:
John Doe, CPA/Attorney or Attorney/CPA 
Law Firm, P.A.
call (561) 999-5555

Neither the individual nor the firm way would engage in areas of certified public
accounting requiring a license or hold itself out as practicing in certified public
accounting.

2.   The request must contain:



(1)  Specific questions relating to the situation presented.

a.   can the attorney include the CPA designation in the advertisement?
b.   is the attorney using the CPA designation required include the statement "regulated 
by the State of  Florida."  In the immediate proximity of the CPA designation within the
advertisement (tied with an asterisk)?  
    
(2)  Citations to and discussion of the pertinent law and rules.

The United States Supreme Court addressed this situation in Ibanez v. Florida 
Department of Business and professional Regulation, Board of Accountancy, 512U.S.
136 (1994).  In that case the Supreme Court held that the CPA designation was 
commercial speech and thus protected by the First Amendment.  The Supreme Court 
stated, "Ibanez, it bears emphasis, is engaged in the practice of law and so represents her
offices to the public.  Indeed, she performs work reserved for lawyers but nothing only
CPA's may do.  The Supreme Court also Quotes Florida Bar Rule 4-7.3, which 
"specifically allows Ibanez to disclose her CPA and CFP credentials...

The Florida State Bar Association also addressed this issue in Ethics Opinion 88-9 (cited 
as 1988 WL 281587) (attached), and stated that as long as the information contained in 
the announcement or advertised is not false or misleading,..., it is permissible.  Such 
information includes... any degrees or licenses the attorney holds...

 The Florida Board of Accountancy Rule 61H1-24.001, Advertising, Section (1)(g):  A 
licensee may state or imply that the licensee has received any bona fide formal recognition or
attainment in conjunction with the CPA licensure designation so long as contained within the
advertisement and in the immediate proximity of the CPA licensure designation is found a 
statement that the CPA licensure designation is regulated by the State of Florida.  In addition,
the advertisement must use a mark, such as an asterisk, to tie the CPA designation to the 
statement.

(3)  Conclusions drawn for each question asked, based on the law and rules.

a.  can the attorney include the CPA designation in the advertisement?
Because the United States Supreme Court, the Florida Bar Association, and the Florida 
Board of Accountancy agree that this is permissible advertising, the conclusion is that this is 
acceptable.
b.  is the attorney using the CPA designation required include the statement "regulated by 
the State of Florida." In the immediate proximity of the CPA designation within the 
advertisement?  
This represents the difficult issue.  Based on the regulation, it would appear that the asterisk
and the tie to Florida regulation is required for the CPA.  However, this presents a problem.
If the person looking at the advertisement sees the asterisk indicating the CPA is regulated by
the State of Florida, but does not see that the attorney is regulated by the State of Florida.
To avoid this confusion and misrepresentation, it would be better to not require the attorney



to list the "regulated by the State of Florida" regarding the CPA designation, rather than to include
two asterisks, as bothareas are regulated by the State of Florida.  This is the decision I await from
the Board.

Thanks for your help.
Gary Richards  


